Jak wybrać termos?

Przewodnik po termosach

Jak wybrać termos?

Nie ma nic przyjemniejszego i stawiającego na nogi, jak łyk ciepłego napoju podczas zimowych wędrówek. Miło też mieć w biurze ciepłą kawę, przygotowaną w domowym ekspresie. W takich sytuacjach ratuje nas termos. Tylko co zrobić, żeby wybrać ten najlepszy?

Historia

Termos to naczynie o podwójnych ściankach, między którymi znajduje się przestrzeń z bardzo niskim ciśnieniem, zwana próżnią techniczną. Jest ona bardzo dobrym izolatorem. Taką konstrukcję, niezależnie od siebie, wymyślili Jacques-Arsène d’Arsonval oraz Jamer Dewar. Naukowcy używali „termosów” do przechowywania skroplonych gazów. Dzisiaj zasada działania pozostała ta sama, tylko technologia i materiały bardzo mocno ewoluowały. Pierwsze „cywilne” termosy powstały w roku 1904, kiedy założone zostało przedsiębiorstwo Thermos GmbH – marka istnieje do dziś.

Z czego zrobione są termosy?

Kiedyś termosy kojarzyły się głównie z plastikowymi pojemnikami ze szklanym wkładem. Bardzo dobrze trzymały temperaturę, ale też łatwo można było zakończyć ich żywot. Są mało odporne na wstrząsy i uderzenia oraz są cięższe niż stalowe. Dzisiaj nadal można takie kupić, ale do turystyki i noszenia w plecaku zdecydowanie odradzamy takie konstrukcje.

Najlepszym wyborem będą termosy ze stali nierdzewnej. Są bardzo wytrzymałe i nawet wgniecione, mogą służyć dalej (pod warunkiem, że się nie rozszczelniły).

Nie bez znaczenia jest też technologia produkcji i użyte materiały. Warto dokładnie wczytać się w opis producenta lub obejrzeć oznaczenia na produkcie. Przy dłuższym przechowywaniu żywności, pojemniki nie powinny mieć w sobie ftalanów oraz BPA. To kolejny argument za tym, aby nie kupować najtańszych termosów od nieznanych producentów.

Rodzaje korków

Do wyboru mamy system „one touch” oraz zwykły wkręcany korek. „One touch”, czyli korek automatyczny jest wygodny i prosty w użyciu. Wystarczy wcisnąć jego środkową część, by móc nalewać płyn. Niestety bywają one zawodne. Z czasem uszczelka przestaje być szczelna, może się także podwijać. W rezultacie termos może przeciekać, co drastycznie obniża komfort jego użytkowania.

Pewniejszą opcją jest wkręcany korek. Nie ma w nim uszczelek, więc nie ma się tam co popsuć. Takiego korka nie trzeba odkręcać do końca, aby nalać herbaty. Mają one dodatkowe rowki i wystarczy wykonać jeden obrót, żeby można było nalewać. Dzięki temu ograniczone są straty ciepła przy kontakcie z zimnym powietrzem.

Niektórzy producenci dają nam wybór i dołączają dwa typy korków. Zawsze gdy się któryś uszkodzi, jest opcja zamienna.

Pojemność

Tutaj należy znaleźć kompromis pomiędzy zapotrzebowaniem na ciepły płyn, a dodatkowym ciężarem w plecaku czy torebce. Trzeba też odpowiedzieć sobie na pytanie, w jakich sytuacjach najczęściej sięgamy po termos?

Na zimowe spacery czy jako pojemnik na kawę, w zupełności wystarczy półlitrowy model. Natomiast, jeżeli termos ma być źródłem płynu na cały dzień, lepiej wybrać litrowy. Jest spory, ale w warunkach zimowych można mu to wybaczyć. Zresztą to nie wada, a cecha. Im większy termos, tym lepsze jego właściwości termiczne. Są oczywiście dostępne pośrednie pojemności, oraz te naprawdę duże – dwulitrowe. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby posiadać dwie, różne sztuki.

Dostępne są też modele dla dzieci o pojemności 0,35 litra. Przykuwają uwagę fajnymi kolorami i wzorami.

Właściwości termiczne

Długie utrzymywanie temperatury płynu to najważniejszy parametr w termosach. Niektórzy producenci deklarują, jakie straty ciepła ma ich produkt. W rzeczywistości trzeba brać jeszcze pod uwagę warunki przechowywania takiego termosu. Inaczej będzie trzymał ciepło w pomieszczeniu, a inaczej w plecaku podczas zawiei śnieżnej.

Ważne, aby wybierać wśród producentów, którzy specjalizują się w tej dziedzinie. Marketowe „no names” lepiej pozostawić na półce. Za dobry produkt trzeba zapłacić, ale można mieć wtedy nadzieję, że posłuży długo i będzie spełniał swoje zadanie.

Uwaga: Jeżeli nowy termos nie trzyma temperatury, najprawdopodobniej jest rozszczelniony. Zdarza się to nawet najlepszym. Wadliwy produkt oczywiście kwalifikuje się do reklamacji.

Ile kubków?

To może być więcej niż jeden? Może, i jest to bardzo wygodna opcja, zwłaszcza gdy korzysta się z jednego termosu w więcej osób. Co prawda drugi kubek jest trochę mniejszy i cieńszy, ale nie trzeba wtedy czekać na swoją kolej. Patent jest bardzo prosty – dodatkowy pojemniczek chowa się głównym i nie zajmuje dodatkowego miejsca.

Dodatki

Niektóre termosy wyposażone są w dodatkowe elementy. Szczególnie w największych modelach można spotkać uchwyty. Ułatwiają one obsługę i nalewanie w grubych rękawicach. A żeby całość jeszcze mniej się ślizgała w rękach, powleka się powierzchnię gumowym tworzywem. Fajna sprawa, ale zwiększa całkowitą wagę.

Można się spotkać ze sprytnie ukrytymi łyżeczkami, na przykład w wieczku kubka. Rozwiązanie jest bardziej przydatne w termosach obiadowych. Aby lepiej chronić pojemnik przed stratami ciepła, można go zapakować w dedykowany pokrowiec.

Wszystkie te dodatki są ciekawe, ale mimo wszystko chyba drugorzędne przy wyborze termosu.

Bidony termiczne

Butelki czy bidony termiczne są pewną formą tradycyjnego termosu. Odróżnia je brak typowego kubka. Najczęściej posiadają małą zakrętkę, przypominającą wyglądem korek. Mogą być wykonane z tworzywa, aluminium lub stali nierdzewnej. Pije się z nich bezpośrednio lub przelewa płyn do innego naczynia. Pojemności bywają różne – najczęściej w przedziale 0,5 – 0,75 litra.

Idealnie sprawdzają się do przechowywania zimnych napojów w gorące dni. Bo przecież termosy nie są tylko na gorące napoje. Niektóre mają takie proporcje, że wpasowują się w koszyczki przy rowerach.

Używanie wielorazowych butelek czy bidonów to krok w stronę ekologii. Pod warunkiem, że za każdym razem nie kupuje się napoju w plastikowej butelce, żeby przelać do bidonu. Zawsze można stworzyć swój napój, na przykład z przegotowanej wody i miodu, bez kupowania kolejnych plastików.

Termosy obiadowe

Nazywane są też food jug’ami. Działają tak samo jak termosy na napoje – różnią się jedynie kształtem – są zdecydowanie szersze i niższe. Wszystko po to, aby łatwo było dostać się do zawartości używając łyżeczki. Zazwyczaj nie są bardzo pojemne. Producenci uznali, że nie będzie się w nich przenosić obiadu na kilka osób. Są idealne na makaron czy kaszę z dodatkami. Miła odmiana od kolejnej zimnej bułki na szlaku.

Wygrzewanie termosu

Aby termos dłużej utrzymywał temperaturę płynu, warto go przed użyciem zahartować. Jest to bardzo proste. Wystarczy przed wlaniem właściwego napoju, zalać go na kilka minut gorącą wodą, którą następnie wylewamy. Wstępnie nagrzane ścianki, nie będą już pobierać energii cieplej z napoju. W przypadku zimnych napojów, oczywiście postępujemy odwrotnie i wlewamy do termosu zimną wodę.

Warto też zalewać termos do pełna – im mniej będzie wewnątrz, tym szybciej płyn będzie tracił temperaturę.

Jaki termos będzie dla Was najlepszy? Warto poświęcić chwilę czasu, aby kupić produkt, który będzie spełniał wszystkie oczekiwania.